Stress is een natuurlijke en gezonde reactie die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Stress is een reactie van het lichaam op een bedreigende situatie van spanning of druk.
Wanneer het lichaam stress ervaart komen er namelijk hormonen vrij die het lichaam helpen om in actie te komen. Wanneer het lichaam echter langdurig stress ervaart kan dit leiden tot diverse zowel lichamelijke als psychische problemen.
Stresshormonen
Af en toe wat stress hebben kan geen kwaad. Wanneer de stress te lang aanhoudt of wanneer meerdere stressvolle situaties elkaar opvolgen, heeft het lichaam geen tijd om zich te herstellen. De stress stapelt zich op en dit kan zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben.
Wanneer het lichaam als gevolg van één van deze gebeurtenissen stress ervaart, maakt het zich klaar om te vechten of te vluchten. Daarbij kan het lichaam niet onderscheiden of daadwerkelijk sprake is van een levensbedreigende situatie. Door de spanning geven de hersenen een signaal af waardoor het lichaam stresshormonen gaat aanmaken. De belangrijkste stresshormonen die het lichaam aanmaakt bij een stressreactie zijn cortisol en adrenaline. Als er te vaak of te lang sprake is van een stress situatie waarbij deze stress hormonen worden aangemaakt, kan dit nadelige lichamelijke effecten met zich meebrengen.
Op energetische niveau vormt dat een blokkade in je chakra,s waardoor de energie niet goed meer kan stromen.
Daarnaast zorgt langdurige stress voor voortdurende aanspanning van de spieren en dit kan zorgen voor lichamelijke en psychische gevolgen met zich mee brengen zoals een burn-out of depressie.
Onbewuste stress
Onbewuste stress geeft al aan dat je het onderbewust niet door hebt.
Wij als mensen denken vaak na over aankomende gebeurtenissen.
Wij gaan dan piekeren over van alles. Omdat we vaak nadenken over wat er kan gebeuren in de toekomst creeren we die stress maar dat hoeft eigenlijk niet.
Het komt toch vaak anders dan je denkt.
Onbewuste stress kan door werken overdag maar ook in je slaap.
Je merkt dat je niet goed in kan slapen omdat je veel gedachtes hebt in je hoofd en je slaapt slechter . Je denkt vaak wel goed te hebben geslapen maar toch s,morgens moe wakker wordt.
WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN STRESS
Stress kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder:
- Werkgerelateerde stress: Werkdruk, een slechte werkomgeving, lange werktijden, onzekerheid over werk en baanverlies zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van stress.
- Financiële stress: Geldproblemen, schulden en financiële onzekerheid kunnen leiden tot stress.
- Persoonlijke relaties: Problemen met familieleden, narcistische partner of een ouder vrienden of romantische partners kunnen stress veroorzaken.
- Gezondheidsproblemen: Ziekte, letsel of de zorg voor een ziek familielid kan stressvol zijn.
- Traumatische gebeurtenissen: Traumatische ervaringen, zoals het verlies van een geliefde, een ongeluk of geweld, incest kunnen leiden tot stress.
Symptomen die kunnen wijzen op stress
Stress kan zich op verschillende manieren uiten in ons lichaam en onze geest.
Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen wijzen op stress.
- Emotionele symptomen: Stress kan ook leiden tot emotionele symptomen zoals angst, prikkelbaarheid, rusteloosheid, somberheid, en gevoelens van overweldiging.
- Gedragsveranderingen: Als je gestrest bent, kan dit zich uiten in gedragsveranderingen zoals vermijding van sociale situaties, overmatig eten of drinken, roken of andere verslavingen, slaapproblemen of onvermogen om te ontspannen.
- Cognitieve symptomen: Stress kan ook leiden tot cognitieve symptomen zoals piekeren, concentratieproblemen, vergeetachtigheid .
Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten die kunnen wijzen op stress:
- Fysieke klachten: hoofdpijn, rugpijn, spierpijn, maagklachten, vermoeidheid, slechte slaap, kortademigheid, hartkloppingen, zweten, trillen, duizeligheid.
- Psychische klachten: angst, depressie, prikkelbaarheid, nervositeit, gevoel van controleverlies, piekeren, concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
- Gedragsklachten: verhoogde agressie, vermijdingsgedrag, overmatig eten of drinken, roken, drugsgebruik, sociale isolatie.
Wat kun je doen om stress te voorkomen
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om stress te voorkomen.
Hieronder zie je een aantal suggesties:
- Plan je tijd goed: Probeer je tijd zo goed mogelijk te plannen, zodat je niet in tijdsnood komt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een agenda om je activiteiten te plannen en te organiseren.
- Neem regelmatig pauzes: Neem regelmatig pauzes tijdens het werken of studeren. Dit helpt je om je geest te ontspannen en stress te verminderen.
- Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress. Probeer dagelijks minstens 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te doen.
- Vermijd stressvolle situaties: Probeer stressvolle situaties te vermijden, als dat mogelijk is. Als je bijvoorbeeld weet dat bepaalde situaties je stress geven, probeer dan manieren te vinden om ze te vermijden.
- Leer ontspanningstechnieken: Leer ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga. Dit kan je helpen om je geest te ontspannen en stress te verminderen.
- Praat over je gevoelens: Praat met vrienden of familie over je gevoelens. Het kan opluchten om je zorgen te delen en kan je helpen om perspectief te krijgen op de situatie.
- Slaap voldoende: Zorg dat je genoeg slaapt. Een goede nachtrust is belangrijk om stress te verminderen en je lichaam en geest tot rust komt.
Als je denkt dat je last hebt van stressklachten, is het belangrijk om hulp te zoeken. Praat bijvoorbeeld met je huisarts, een psycholoog of een coach die gespecialiseerd is in stress.
Energetische healing kan helpen bij het opruimen van je blokkades
In ons lichaam hebben we een energie veld of levenskracht die in ons lichaam stroomt die is nodig voor onze gezondheid en welzijn. . Wanneer deze energie niet vrij kan stromen,bijvoorbeeld door blokkades of verstoringen, kunnen er fysieke, emotionele of mentale klachten ontstaan.
Door het toepassen van energetische healingstechnieken, wordt de energiestroom in het lichaam hersteld en eventuele blokkades op te ruimen. Hierdoor kan het lichaam zichzelf beter genezen en kan het zelfherstellend vermogen van het lichaam worden gestimuleerd.
Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze technieken daadwerkelijk werken, zijn er wel veel mensen die baat hebben bij energetische healing. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat energetische healing geen vervanging is voor medische behandeling en dat het altijd belangrijk is om medische klachten eerst te laten onderzoeken door een arts.
Ik behandel ook mensen met stress klachten door Energetische Therapie
Ik Help je graag om te zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten.
neem hier Contact met mij op.
Reactie plaatsen
Reacties